BPMN bedrijfsproces analyse

Voordat je een goed softwareontwerp kan maken, moet er eerst een duidelijk beeld zijn van hoe het betreffende bedrijfsproces in elkaar steekt. Heel veel stappen in een proces zijn vooraf niet (volledig) in beeld bij het bedrijf. Het is dan nuttig om een goede analyse te maken van het bedrijfsproces zodat duidelijk wordt wat geautomatiseerd en geoptimaliseerd kan worden.

Een handig hulpmiddel hierbij is de BPMN-notatie om bedrijfsprocessen visueel in kaart te brengen. Het is een soort flow-chart voor bedrijfsprocessen, waarmee een bedrijfsanalist, een programmeur en de opdrachtgever met elkaar kunnen communiceren, zodat ze het over hetzelfde hebben. Het doel is het visueel zo simpel mogelijk het weergeven van het complete proces.

Omdat het hier om bedrijfs sensitieve informatie gaat heb ik 2 neutrale voorbeelden bijgevoegd van zo’n BPMN-schema. Deze zijn goed te lezen voor alle belanghebbenden. Voor meer informatie over notatie-wijzen en wat de symbolen betekenen, verwijs ik naar de BPMN-guide pagina en naar de handige BPMN-samenvattingsposter op deze website.

Voorbeeld 1: Orders verstuur proces (klik op het plaatje voor een grotere afbeelding in PDF)
BPMN schema 1

Voorbeeld 2: Help-desk proces (klik op het plaatje voor een grotere afbeelding in PDF)
BPMN schem 2
Voor meer informatie over Bedrijfs Analyse en de BPMN notatie wijze neem rustig contact op.